Bevolking

 

Bevolkingsgroei

Bij de eerste volkstelling in 1795 werden er 1203 inwoners geteld. In 1809 was dat aantal opgelopen tot 1320. In 1984 telde Scheemda 4436 inwoners en in 2008 waren dat er 5050.

Op de website van het CBS heb ik de meest recente gegevens opgevraagd (2013). Het lijkt alsof het inwoneraantal sterk is afgenomen. Het verschil wordt echter veroorzaakt door een nieuwe indeling van Scheemda en omgeving in wijken na de gemeentelijke herindeling van 2010. De gemeenten Winschoten, Reiderland en Scheemda fuseerden toen tot de gemeente Oldambt.

Onderstaande tabel (klik voor een vergroting) laat wel zien dat Scheemda in vergelijking met Nederland als totaal enigzins ontgroent en vergrijst.

Oost Groningen staat bekend als een achterstandsgebied. Om te controleren of dit voor Scheemda waar is heb ik ook gegevens opgevraagd over het gemiddelde gezinsinkomen en het aantal AOW en WW uitkeringen. In Onderstaande tabel kunt u aflezen dat Scheemda, vergeleken met Nederland als totaal, inderdaad aan te merken valt als zwak gebied.

Het gezinsinkomen ligt er gemiddeld lager en het aantal uitkeringen ligt hoger. Het percentage bijstandsgerechtigden is gelijk, maar Scheemda kent fors meer werklozen en arbeidsongeschikten. Het aantal mensen dat een beroep doet op deze uitkeringen neemt in Scheemda toe, terwijl het landelijk gezien juist afneemt. De gegevens in de tabel zijn van 2009. Van het huidige Scheemda in het Oldambt zijn helaas geen gegevens beschikbaar. Gegeven de trend (+6) vermoed ik dat het aantal bijstandsgerechtigden intussen nog verder is gestegen. Klik op de tabel voor een vergroting.

 

 Het aantal jongeren met een Wajong uitkering ligt in Oost-Groningen ook twee keer hoger dan landelijk. In april 2014 was dit fenomeen landelijk in het nieuws. Gesuggereerd werd dat het hoge aantal wajongers veroorzaakt wordt door de ongezonde levensstijl van hun ouders. Lees het artikel hier. wajongers.docx 

Allochtonen

Het percentage niet-westerse allochtonen in Scheemda is 1,4% tegen 12% landelijk (2013). Het percentage westerse allochtonen is iets hoger, namelijk 4,5%, maar daarmee nog altijd lager dan het landelijk gemiddelde van 9%.

Dollard College

Scheemda had tot voor kort een middelbare school. Deze locatie van het Dollard College is met ingang van het schooljaar 2013-2014 gesloten. Het teruglopende aantal leerlingen lag ten grondslag aan dit besluit. De leerlingen kunnen hun schoolloopbaan voortzetten op het Dollard College in Winschoten.

Ontwikkelingen

Uit eigen ervaring weet ik dat veel hoger opgeleide leerlingen tijdens of na hun studie de regio verlaten en niet terugkeren. Er is dus ook sprake van een soort braindrain die de vergrijzing en ontgroening van Scheemda in de hand werkt. Scheemda heeft vergeleken met de dorpen uit de omgeving het breedste winkelbestand. Dat zou eventueel aantrekkingskracht kunnen uitoefenen op families die zich in het Oldambt willen vestigen.

 


Maak een gratis website Webnode