De Esbörg
Woonhuis
De Esbörg werd gebouwd als woonhuis van de familie Hesse. Bij het statige pand hoorde een prachtige tuin. Het gebouw is in bezit geweest van verschillende welgestelde families. Tot 1952 was het de woning van burgemeester Knottnerus. Na diens vertrek dreigde het gebouw gesloopt te worden. De gemeenteraad van Scheemda besloot in 1953 het pand te kopen en er een jeugdherberg / dorpshuis in te vestigen. Deze jeugdherberg viel onder de Nederlandse jeugdherberg Centrale in Amsterdam. Deze centrale regelde ook de inventaris van het herberggedeelte.
Jeugdherberg De Esbörg in 1955
(Bron: https://home.kpn.nl/vrouger/04b_Scheemda.htm)
Jeugdsentiment
Veel jongeren hebben in de jaren 50 en 60 in de Esbörg vertoefd. De jeugdherberg had ook een belangrijke functie als ontmoetingsplek en als rustpunt voor de plaatselijke jeugd. De verschillende beheerdersfamilies die de herberg hebben bestierd droegen daar zeer aan bij en worden daar nu nog voor bedankt. Jan B schreef in 2013 op de website Bloeiendonkruid: "Dierbare jeugdherinneringen, naar aanleiding van de foto van en het interview met Binie Kuipers-de Groot. Bij die herinneringen horen ook de momenten in de huiskamer van de familie Kuipers, waar je altijd welkom was. Waar warmte heerste, waaraan je als “dolende” jongere behoefte had. Op de kweekschool liep het in die tijd niet altijd op rolletjes, thuis vloog je bij tijd en wijle tegen de muren omhoog… In de “Esbörg” was je ‘thuis’, je kon en je mocht er wat, zonder te ‘moeten’…."
Artikel over "moeder" Kuipers - de Groot
(Bron: https://bloeiendonkruid.com/2013/06/01/scheemda-jeugdherberg-esborg-jeugdherbergmoeder-binie-kuipers-de-groot-45-jaar-geleden/)
Gezellige bijeenkomst in de grote zaal (eind jaren 50)
(Bron: https://bloeiendonkruid.com/2013/06/01/scheemda-jeugdherberg-esborg-jeugdherbergmoeder-binie-kuipers-de-groot-45-jaar-geleden/)
Stayokay
De jeugdherberg maakt vandaag de dag deel uit van Stayokay Jeugdherbergen. Ook worden in het pand zalen verhuurd voor lezingen en vergaderingen. In 2012 heb ik er zelf een vergadering bijgewoond over communicatie. Het geheel maakte toen een wat versleten indruk op mij.
De website van Stayokay biedt helaas weinig beeldmateriaal over hoe de herberg is ingericht. In de promotievideo hieronder zijn wel wat beelden te zien van het interieur.
De voorgevel van de Esbörg is nog nagenoeg hetzelfde als in de jaren 50 en mede daarom een herkenbaar onderdeel van Scheemda.
De Esbörg in 2013