De Toekomst
Twee complexen
De strokartonfabriek de Toekomst werd in 1900 opgezet door de Stichting Coöperatieve Strokartonfabriek. Het was een geslaagde poging om geld te verdienen aan stro dat overbleef bij het oogsten. Er werd grond aangekocht aan het Winschoterdiep, nét over de gemeentegrens van Midwolda. De locatie was zeer geschikt omdat de aan- en afvoer van stro en karton via het Winschoterdiep liep. Er werd een vaarverbinding gegraven naar het complex. De fabriek werd in 1901 operationeel.
Het originele complex, de Toekomst 1, werd wegens succes al na 8 jaar, in 1909, uitgebreid met een tweede complex, De Toekomst 2. Hier werd vanaf 1909 tot 1986 strokarton geproduceerd. In de fabrieken hebben meerdere generaties Scheemders gewerkt. De fabriek kon echter in de jaren 60 niet langer concurreren met fabrieken die goedkoper karton produceerden uit oud papier. Daarnaast had de opkomst van plastics als verpakkingsmateriaal grote invloed.
Toen de fabrieken in 1968 gesloten werden werkten er nog 125 mensen.
Strokartonfabriek de Toekomst 1 in 1901
(Bron: https://86.84.95.4/nazatendevries/Artikelen%20en%20Colums/Toekomst/De%20Toekomst.html)
Verval en restauratie
Na de sluiting van de fabriek raakten de gebouwen in verval omdat de eigenaar, meneer Schoenmaker, er niet in investeerde. In 2005 werd de Toekomst 1 helemaal gesloopt. Sinds 2010 is aannemer Simon Benus bezig met de restauratie van het complex de Toekomst 2. Simon Benus ging in 2014 echter failliet aan de bouw van het Winschoter Cultuurhuis. In 2013 was het buitenwerk van de fabriek al grotendeels gereed.
Gerestaureerd complex de Toekomst 2 in maart 2013
(Bron: Eigen foto maart 2013)
De toekomst?
Hoe de toekomst er uit zal zien is nog niet geheel duidelijk. Er zijn plannen ontwikkeld voor "Erfgoedpark de Toekomst". De fabriek langs de A7 bij Scheemda wordt opgebouwd tot een Erfgoedpark, een ontmoetingsplaats waarin natuur en uitwisseling van informatie de belangrijkste pijlers zullen worden.
Op het complex zouden o.a. een Watereducatiecentrum, conferentenzalen, een plek voor ontmoeting, horeca, een amfitheater voor concerten in de buitenlucht, filmruimtes, een uitkijktoren, een Imax 4D Theater over het leven in de zee, waarbij als uitgangspunt het verdronken dorp van Torum wordt gekozen, een doolhof en een strandje, een tentoonstellingsruimte over een reis door de tijd, waarbij het Wad- en het Dollardcentrum een rol spelen en een doepark.
Momenteel wordt er weinig gewerkt op het complex. De economische crisis en de financiële malaise van de gemeente Oldambt dragen daar zeker toe bij. Als alle plannen doorgaan zou het project 25 fulltime banen aan werkgelegenheid opleveren.