Kerk en toren
Na de reeds beschreven overstromingen van de Dollard in het begin van de 16e eeuw werd de Scheemder kerk herbouwd op het hoogste punt van het kerkelijke perceel, nabij Eexta. Over het perceel van de pastorie werd een weg aangelegd die het perceel in tweeën deelde. Aan beide kanten van de weg konden dorpelingen grond pachten en er huizen op bouwen. Deze locatie vormde het begin van het heropgebouwde Scheemda en de indeling heeft de layout van het dorp mede bepaald.
Inrichting kerkkavel
(Bron: Google Earth (aangepast))
Hergebruik
Voor de bouw van de kerk werd veel materiaal van de oude "verdronken kerk" gebruikt. Over de opgravingen naar de fundamenten van de oude kerk schreef ik eerder al. Tijdens de droge zomers kon men over het kerkkavel met wagens stenen verplaatsen.
Bouwstijl
De huidige kerk is een sober gebouw met gotische trekjes. Het koor van de kerk is, zoals te doen gebruikelijk in de middeleeuwen, ongeveer naar het oosten gericht. De kerk is wat minder indrukwekkend dan de middeleeuwse kruiskerken van Eexta en Zuidbroek. De herbouw vond in een moeilijke periode plaats. De gehele 16e eeuw had de regio moeite met het water van de Dollard, mislukte oogsten, hoge belastingen opgelegd in Groningen en later ook de opkomst van het protestantisme. De toren is op vele afbeeldingen van Scheemda het gezicht van het dorp geweest en is dat nu nog. De kerk kwam in 1515 gereed.
Straatnamen
Diverse straatnamen herinneren aan de situatie na 1509 en de indeling van het kerkkavel. Op de kaart treffen we de Kerkstraat, het Kerkpad, de Torenstraat, de Pastoriegang en de Schoolstraat.
De kerk van Scheemda
(Bron: Eigen foto maart 2013)
De toren van Scheemda
(Bron: Eigen foto maart 2013)
Kerk 1515
Meer informatie over de Nederlands Hervormde Kerk 1515 vindt u op de website van de kerk.
Orgel
Het beroemde Rooms Katholieke orgel van Scheemda is in het bezit van het Rijksmuseum. Men probeert dit originele orgel terug te halen naar Scheemda. Op het huidige orgel worden zo nu en dan concerten gegeven. Bekijk het huidige orgel op het filmpje hieronder.